niedziela, 24 czerwca 2012

Sushi - maki








 W grudniu zeszłego roku z okazji urodzin wybrałam się z moim mężem do restauracji Nigiri Sushi. Ponieważ urodziny ma się jedynie raz w roku, postanowiliśmy spróbować czegoś nowego,  czego nigdy wcześniej nie jedliśmy. Wydaliśmy sporo pieniędzy, jednak sushi całkiem przypadło nam do gustu.


Zafascynowani nowym smakiem postanowiliśmy odtworzyć japońską potrawę u siebie w domu.  Ceny w delikatesach za półprodukty były przerażająco wysokie, jednak od czego ma się internet!

CENA

Udało mi się znaleźć na Allegro wszystkie niezbędne składniki do sushi, co ciekawe w całkiem przyzwoitej cenie! Zamówiliśmy glony (50szt. - 18zł), ryż Okomesan (2kg. - 18zł), sezam (200g. - 5zł), ocet ryżowy (200ml - 5zł), sos sojowy (200ml. - 5zł), chrzan wasabi (30g. - 10zł), matę bambusową (6zł) oraz pałeczki bambusowe (50 par - 5zł). Przesyłka wyszła dość spora, jednak zamówione przez nas ilości starczyły nam na bardzo długo!

Na porcję dla dwóch osób potrzeba:
2 glony                   - 0,80 zł
200g. ryżu              - 2 zł                                    
kawałek łososia      - 3,50 zł
kawałek ogórka       - 0,50 zł                  
kawałek awokado   - 1 zł
sezam                     - 0,50 zł
ocet ryżowy            - 1 zł
sos sojowy             - 1 zł
chrzan wasabi         - 1 zł.

  Cena całkowita dla dwóch osób: 11,30 zł.

Gdy podliczyliśmy sobie jaka jest cena (w tym przypadku trochę zawyżona) na porcję dla dwóch osób, byliśmy naprawdę mile zaskoczeni! Od tej pory jemy sushi coraz częściej.

PRZYGOTOWANIE

 W internecie jest mnóstwo stron o tym, jak powinno się prawidłowo przygotowywać sushi.  Można znaleźć kilka różnych metod zwijania, układania składników, podawania na stole. Nam najbardziej przypadły do gustu Sushi Maki, ponieważ są proste w przygotowaniu i łatwe w zwijaniu.

Najtrudniejszym etapem jest przygotowanie ryżu. Na opakowaniu podane są proporcje i sposób przygotowania, my często korzystamy z tego przepisu.
Gdy mamy już przygotowany ryż należy go ostudzić a potem już z górki!



 Nakładamy ryż, łososia, ogórka, awokado i wasabi. Sypiemy sezamem po czym zwijamy!



Przygotowywanie sushi jest rewelacyjną zabawą. Gdy zaprosiliśmy do nas znajomych to kuchnia stała się centrum imprezy, ponieważ wszyscy chcieli zwinąć swoje własne sushi.Na koniec wybieraliśmy komu wyszło najsmaczniejsze. A smaki można zmieniać dowolnie: dodać więcej chrzanu, łososia zastąpić paluszkami krabowymi, użyć prażonego lub czarnego sezamu itd.


Jeszcze ani razu sushi nam się nie udało. Także warto spróbować samemu, bo wbrew pozorom sushi jest dostępne na każdą kieszeń!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz